>>terug<<
10 reclamewoorden en meer

Voetbal International 2Wat gaat er door de solist heen bij een fluitconcert in de Kuip?

De scheidsrechter. Het publiek fluit als hij het veld op komt. Hij vindt het niet erg. Hij fluit zelf ook als het publiek het veld op komt. ‘Zeg zwarte, een beetje rustig vandaag hè?”, klinkt het van de tribune.
            Hij hoort het niet meer. De ‘scheids’ wordt geduld als een noodzakelijk kwaad. Als de onontbeerlijke spelbreker. Hoe minder je van hem hoort, hoe beter het is. Bij de toss mag hij even in het middelpunt staan. Hij mag fluiten voor de aftrap. Hij moet blazen voor het einde.
            Verder moet hij onzichtbaar zijn. Negentig minuten lang rennen en draven. En zo onopvallend mogelijk recht scheiden van onrecht. Het dirigeren moet hij overlaten aan de spelverdelers. Doet hij dat niet dan vindt hij het hele stadion als één man tegenover zich.
            Zijn eerste spelonderbreking (inkomen met gestrekt been) valt in goede aarde. En wordt zelfs begroet met een waarderend ‘Olé olé’.
            Een meters buitenspel staande spits fluit hij probleemloos terug. Geheel volgens het boekje. Niets aan de hand.
            Maar dan. Een onoverzichtelijke sitiatie voor het doel. Appèl voor hands. Een speler gaat onderuit. Of wordt onderuit gehaald? Het publiek schreeuwt. Spelers kijken hem aan.
            Hij moet iets doen. En hij laat de hel losbreken door te fluiten voor een strafschop.
            Een striemend fluitconcert zet in op de tribune. Het Hi-Ha-Hondenkoor zuigt de longen vol. Spelers vragen of er iets aan z’n ogen mankeert. Zelfs trainers gooien hun gewicht in de strijd. En Voetbal International kijkt gefascineerd toe.
            Wat bezielt een scheidsrechter om week in week uit die heksenketel op te zoeken? Wat gaat er door zo’n man heen als hij de afkeuring van duizenden over zich afroept?
            Daarover praten we met scheidsrechters. Daarover schrijven we in Voetbal International.
            Over wat er op de velden gebeurt. Over wat er met de mensen op die velden gebeurt.
Als Marco van Basten in een vormcrisis zit, constateren we dat niet alleen. We zoeken hem op en vragen hem naar het waarom.
            Die interesse. Die is typerend voor Voetbal International. Die maakt Voetbal International tot een gedreven voetbalblad.
Een blad dat iedereen week weer actueel is. Dat beschouwend kan zijn. Dat vragen durft te stellen. Dat uitslagen, standen en overzicht geeft. En dat uitblinkt door z’n spectaculaire actiefoto’s.
Een blad dat de voetballiefhebber geen week mag overslaan.

Wie van voetbal houdt leest Voetbal International.

Mail: fred@dewoorden.nl, tel: 0620 966 446